Nieuwe vestiging Dagbesteding De Zwaan in Leidschendam

De Zwaan

“Voordat ik naar De Zwaan ging, lag ik vaak de hele dag in bed of op de bank.”

Op 1 augustus dit jaar opende Stichting Dagbesteding De Zwaan haar deuren in Leidschendam. Het is de derde vestiging van deze stichting voor creatieve ambachtelijke dagbesteding. In 2015 ging ze van start in Gouda en daarna volgde een uitbreiding in Capelle aan den IJssel.

Doelgroep

De Zwaan richt zich op twee doelgroepen. Ten eerste op cliënten met een psychische en/of licht verstandelijke beperking waaronder ook cliënten met niet aangeboren hersenletsel. Door deze beperking hebben zij bijvoorbeeld geen sociaal netwerk en weinig of geen contact met familie. Men heeft vaak het gevoel er niet meer toe te doen. En ten tweede op mensen met een burn-out die nog niet toe zijn aan inhoudelijke re-integratie.

Directeur Annemarie Plinta vertelt: “In onze maatschappij wordt steeds meer van je verwacht. Sommige mensen raken hierdoor overvraagd. Problemen die in eerste instantie latent aanwezig waren, worden steeds zichtbaarder. Mensen zitten thuis, worden eenzaam en komen hun bed niet meer uit. Wij bieden ze de mogelijkheid met hun handen te werken en daarmee positieve ervaringen op te doen. Zo doen ze weer mee en kunnen weer ontwikkelen en aansluiten.”

Ambachten

Het atelier biedt allerlei mogelijke ambachten aan: van keramiek maken tot schilderen en van breien tot allerlei andere textiele werkvormen. De vakinhoudelijke begeleiding is in handen van vakspecialisten, zowel ambachtsmensen als kunstenaars, met een fikse expertise. Maar ondanks dat is de drempel laag. Je hoeft geen enkele ervaring te hebben en je hoeft absoluut niet creatief te zijn om deel te kunnen nemen. Alles gebeurt op je eigen niveau en in je eigen tempo. 

Begeleiding

Daarnaast verzorgen zorgspecialisten de individuele begeleiding van de deelnemers. Na aanmelding krijgt een deelnemer een kennismakingsgesprek, waarna de indicatie wordt aangevraagd. Iedere deelnemer stelt een eigen atelierprogramma samen, dat kan variëren van één tot zelfs negen dagdelen per week. De zorgspecialist onderhoudt het contact met andere betrokken zorgverleners en maakt samen met de deelnemer een plan met persoonlijke doelen. Dit wordt regelmatig geëvalueerd. 

In Leidschendam is De Zwaan bovendien de samenwerking gestart met de stichting Vrolijk Werk. Deze stichting heeft ervaring met participatietrajecten. Beide organisaties slaan de handen ineen om voor mensen met een burn-out een passende plek en ondersteuning te bieden.

Sfeer

Het atelier in Leidschendam, gevestigd in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Vlietweg, straalt zoveel mogelijk de typische Zwaansfeer uit. Volgens Annemarie Plinta bestaat die uit “inspiratie, warmte, veiligheid en gezelligheid”. Zodra je er binnenstapt, krijg je zin om iets te gaan doen. Alle uitgestalde materialen en eerder gemaakte kunst geven de ruimte veel kleur.

En de kunst is niet alleen hier in het atelier te bewonderen. De Zwaan staat regelmatig op kunstmarkten en neemt deel aan kunstroutes. Bedrijven kunnen op uitleenbasis kunst gebruiken om hun pand op te fleuren. En er is onlangs een tentoonstelling geweest in het streekmuseum Krimpenerwaard.

Waardevol

De ogen van Annemarie gaan stralen als ze vertelt over een demente mevrouw die in haar leven heel veel geweven heeft. “Haar ziekte is al wat gevorderd en voor veel zorgverleners liep de ondersteuning spaak. Behalve bij ons. Want als ze haar schoentjes uittrekt en achter het weefgetouw gaat zitten, dan weet ze weer wat ze moet doen. Terwijl er, als ze niet achter het weefgetouw zit, sprake is van veel verwardheid en onrust. Daar zijn we waardevol voor. Bovendien ontlasten we op deze manier ook de familie en andere mantelzorgers.” 

Annemarie: “Als een deelnemer zegt ‘ik mag hier mezelf zijn, ik voel me hier veilig, ik word hier gezien’, dan hebben we ons doel bereikt. Vanuit die basis kan iemand aan verdere doelen werken.”

De Zwaan heeft in Leidschendam ruimte voor ongeveer twintig deelnemers per dagdeel. Aanmelden kan op allerlei manieren. De ene deelnemer meldt zichzelf aan, de ander komt via de Wmo, de Wlz, een persoonsgebonden budget of via de Participatiewet. Ook een werkgever kan iemand verwijzen.

Informatie

Meer informatie vind je op de website www.dagbestedingdezwaan.nl. Iedereen is van harte welkom voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een kopje koffie! De Zwaan is open van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 16.30 uur. Ze is telefonisch bereikbaar via 06-35624915 of via mailadres info@dagbestedingdezwaan.nl.

De Zwaan
De Zwaan
De Zwaan
De Zwaan