ME Factor: interview en fotografie

ME-factor

“Ik hoef jou niet meer uit te leggen dat een brandweerauto rood is”.

 

Jarenlang werkte Mariska Hidding zelf in verschillende functies bij de brandweer. Inmiddels helpt ze als zelfstandige brandweermensen bij volgende stappen in hun loopbaan. Hoe is dat zo gekomen?

Waarom de brandweer?

Mariska vertelt: “Ik was heel jong toen ik bij de brandweer begon. Die wereld heeft me vanaf toen direct getrokken: de snelheid, de spanning, de hectiek. Maar ook de cultuur. Het feit dat je echt een teamspirit moet hebben, dat elkaar vertrouwen van levensbelang kan zijn.” Haar hele gezicht gaat stralen als ze erover vertelt. “Je zou wel kunnen zeggen dat het haast een soort verliefdheid is, ja.”

Werkplezier

Na verschillende functies, zowel uitvoerend op straat als binnen als commandant, richtte ze zich meer op loopbaanbegeleiding. Ze zette een intern loopbaancentrum op en ontdekte dat ze veel bezig was met ‘werkplezier’. “Ik vind het zo belangrijk dat je zelf de regie hebt in je loopbaan. Die twee of drie weken vakantie per jaar plannen we vaak al ver en tot in detail van tevoren, maar bij onze loopbaan staan we vaak veel minder stil. Terwijl je je daar die andere negenenveertig weken van het jaar mee bezighoudt!”

Nieuwe cao

In 2006 werden in Nederland nieuwe cao-afspraken gemaakt waardoor nieuwe contracten voor brandweermensen – vanwege de zware fysieke en mentale belasting van het werk – een maximale looptijd kregen van twintig jaar. Nog steeds is er onduidelijkheid over hoe het landelijke beleid er precies uit gaat zien. Wat het ook gaat worden, het is sowieso heel belangrijk om na te denken over een loopbaanplan. In 2017 hakte Mariska de knoop en verliet ze de brandweer om zich met haar bedrijf ME-factor helemaal te gaan richten op de begeleiding hiervan.

Herkenbaarheid

Al biedt Mariska zich aan voor iedereen die loopbaanvragen heeft, het grootste deel van haar deelnemers bestaat toch uit medewerkers van de brandweer. “Ik ken de organisatie door en door en dat geeft veel herkenbaarheid. Ik versta de taal van brandweermensen, ik weet welke ervaring ze hebben en ik ben zelfs getrouwd met een voormalig brandweerman. Ik weet dus ook wat er thuis gebeurt ten tijde van zo’n grote carrièreswitch”, aldus Mariska. “Of, zoals ik heel regelmatig van mijn deelnemers hoor, ‘ik hoef jou niet meer uit te leggen dat een brandweerauto rood is’.”

Werkwijze

Na de aanmelding, die door de deelnemer zelf of bijvoorbeeld door iemand van HR kan worden gedaan, volgt eerst een kennismaking. Mariska wil graag weten wat de precieze vraag is en vindt ook een klik erg belangrijk. Op basis hiervan schrijft ze een trajectvoorstel. Dat bestaat meestal uit een zevental gesprekken met tussendoor thuisopdrachten. Maar er is alle ruimte voor maatwerk.

Resultaat

In de gesprekken besteedt ze aandacht aan het in kaart brengen van talenten en wensen en helpt ze de kandidaat een concreet stappenplan opstellen om hier naartoe te werken. Een passend en aansprekend curriculum vitae schrijven bijvoorbeeld, of starten met een nieuwe opleiding. Ook helpt ze bij het voorbereiden van een eventueel sollicitatiegesprek. “Ik hoor later wel eens terug dat het echte gesprek net zo verliep als wat we hier geoefend hebben. Deelnemers kunnen zich dan haast niet voorstellen dat het echt zo makkelijk is gegaan!”

Ook online

Naast de persoonlijke gesprekken in haar gezellig ingerichte werkruimte, ontwikkelde Mariska ook de loopbaantoolbox. Dit is een online leeromgeving waarin brandweermensen in hun eigen tijd en tempo verschillende modules kunnen doorlopen.

Drijfveer

Op de vraag wat haar echt voldoening geeft, antwoordt Mariska: “Als ik in iemand de verandering zie van twijfel ‘wat moet ik nou hierna?’ naar groeiende trots vanwege het besef ‘hee, ik heb eigenlijk best veel te bieden!’, daar gaat mijn hart sneller van kloppen. Dát is wat ik hoop te bereiken!”

 

Kijk voor meer informatie over het werk van Mariska of om je direct aan te melden op de website van ME Factor.

 

ME Factor
ME Factor
ME Factor
ME Factor