Fotografie promotie: Rotterdam

Eerder fotografeerde ik de bruiloft van Sabine en Ronald. Sabine was toen al bezig met haar promotieonderzoek en ruim een half jaar later was het zover: ze zou gaan promoveren. Ik voelde me heel vereerd toen ze vroeg of ik ook de fotografie van haar promotie wilde doen. Natuurlijk!

Etiquette

Van tevoren vertelde Sabine me hoe de ceremonie zou verlopen en wanneer ik wel en niet zou mogen fotograferen. Ik ben zelf wel afgestudeerd aan de universiteit maar een promotie had ik nog niet eerder meegemaakt. De pedel zou voorop lopen, gevolgd door de commissie, allemaal in prachtige toga’s. En dan volgde Sabine met haar twee paranimfen: haar tweelingzus en een heel goede vriendin.

Zweetkamertje

Maar we begonnen natuurlijk in het zweetkamertje, waar Sabine en haar paranimfen wachtten voor de ceremonie en waar ze haar naam op de muur mocht schrijven.

Het eerste deel van de ceremonie mocht Sabine haar onderzoek presenteren en dat mocht ik fotograferen. Daarna was het tijd voor de commissie om haar te ondervragen en daar mocht ik geen foto’s van maken, om de concentratie niet te breken. Exact na 45 minuten kwam de pedel vervolgens vertellen dat het tijd was: ‘Hora est!’. En daarna trok de commissie zich terug om zich te beraden.

Bul

Natuurlijk kreeg Sabine haar bul bij terugkomst van de commissie! Een van de tradities is ook dat er een foto wordt gemaakt van het moment dat die wordt overhandigd dus uiteraard heb ik dat heerlijk geposeerde plaatje ook gemaakt. Tradities zijn er immers om in ere te houden!

Borrel

Het hele gezelschap verplaatste zich vervolgens naar boven waar de borrel plaatsvond, met felicitaties, kadootjes en ontspanning. 

Promoties en oraties

Inmiddels heb ik ook in Amsterdam een oratie mogen vastleggen. Ga jij dus binnenkort promoveren of spreek je je oratie uit? Ik ben er heel graag bij om het voor je vast te leggen!